Framtidsregionen i Skutskär 19/9

2012-09-19

På senare tid har jag noterat att många åkt till Skutskär för att gå på lägenhetsvisning. Priserna har rasat i höjden. Det verkar ju konstigt. Vem skulle vilja bo i Skutskär, är en fråga jag ställt. Alla som är smarta och framgångsrika, är ett svar jag fått. Jag har därför tagit mig hit för att se varför alla smarta och framgångsrika människor vill bo i Skutskär. Jag följde med och tittade på en lägenhet. En tvåa i Rotskär för 8 miljoner Mäklaren sa att nu är den här lägenheten visserligen en gammal sunkig lya i ett tråkigt område, men när som helst kommer den att bli ett attraktivt retrokrypin i en expansiv oas av latte, surdeg och kosmopolitiska karriärister. Jag undrade varför Skutskär plötsligt skulle börja bli expansivt.

Ajöss flaskhals

Det beror på den stora infrastruktursatsningen, sa mäklaren, och syftade på att Trafikverket äntligen tänker bygga ett dubbelspår på järnvägen mellan Skutskär och Furuvik. Som folk här har firat! Det enkla spåret har varit alldeles för trångt för att möta den enorma efterfrågan efter att få åka tåg den 6 kilometer långa sträckan mellan Skutskär och Furuvik. Är man i Skutskär så vill man ju gärna åka till Furuvik, och helst med tåg. Och när man väl har kommit fram till Furuvik så vill man ju åka tillbaka. Men det ska vara tätt mellan avgångarna och det ska gå fort, så den nuvarande lösningen med enkelspår har varit en riktig plåga. Nu när man byggt bort den här flaskhalsen räknar Skutskär med att bilda en ny, expansiv region. Tillsammans med Furuvik.

Förväntningarna

Området borde kunna bli enormt attraktivt, lite som Öresundsregionen började blomstra efter att man byggde bron mellan Malmö och Köpenhamn. Här finns redan industri, i Skutskär, och turistattraktioner, i Furuvik. En pessmimist skulle säga att det är det enda som finns, men i själva verket är det mer som ett minfält av potential. Vad som helst kan hända i en region med så många luckor, säger de som vet. Och de som vet är en grupp konsulter som intog Skutskär samma dag som Trafikverket berättade om dubbelspåret. De hade blåvitrandiga skjortor, snabba laptops och så fort de pratade sa de saker som nätverka, synergieffekt och winwin. När de hade visat några powerpointpresentationer hade de fått upp framtidstron rejält i Skutskär. Ryktet hade börjat gå om den nya dubbelspårsregionen där man kunde åka tåg blixtsnabbt fram och tillbaka lite när som helst. Det var då arkitekterna kom.

Arkitekterna

Arkitekterna hade polotröjor, frisörgrånat hår och kavaj till jeans. De pekade på sina superdesignade pekskärmsdatorer och visade hur snyggt det kommer att bli när alla fönster går ner till golvet och alla rabatter har exotiska grässorter i olika höjder. Sen berättade de var det var bäst att lägga närproduceratbutikerna, löparstråken och alla de tusentals nya arbetstillfällena. Arbetstillfällena kommer för övrigt att bestå av ett svårdefinierat entreprenörskap som bedrivs under fria former på tåget mellan Skutskär och Furuvik. Varje entreprenör åker fram och tillbaka mellan Skutskär och Furuvik och nätverkar sig fram till en synergieffekt som är winwin. Fritt och festligt.
Nu vill ju inte Trafikverket gynna just tågresenärerna på den attraktiva sträckan mellan Skutskär och Furuvik. Alla ska ha samma förutsättningar. Därför kommer man snart att planera in en tolvfilig motorväg på samma sträcka. Samt en reguljär flygförbindelse.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.