Uppskjutning i Öjung 12/9

2012-09-12

Jag har aldrig sett maken till apati. Här i Öjung sitter folk och glor framför sig. Och det är det enda de gör. Gräsmattorna är knähöga fält av ogräs, husen håller på och ramlar ihop och folk tömmer inte sina brevlådor. De byter inte kläder och de lagar inte mat. Då och då ringer de efter pizza med hemkörning men när den kommer fram är den kall, för vägen som går genom Öjung är så risig.

Ingen marmor

Förra gången jag var här rapporterade jag om den där vägen. Den var så gropig att den hade utsetts till länets sämsta väg. Till en början tog folk det hela med ro och försökte locka hit katastrofturister som ville känna den risiga vägen genom sin egen fjädring, men vid det här laget tänkte jag att nån borde ha försökt fixa till den där vägsnutten. Det var därför jag åkte hit. En smula optimistiskt hade jag bespetsat mig på en superplan vägbana i guld och marmor, elegant doserad i varje kurva. Jämnt upplyst och kantad av femstjärniga vägkrogar. Det var det ingen som hade fixat när jag kom hit i måndags. De hade faktiskt inte fixat nånting. Allt arbete på vägen har avstannat och i lördags meddelade Trafikverket att man skjuter upp allt arbete till maj nästa år.

Wellpapp

När jag närmade mig Öjung var vägen först lite gropig. Sen blev den även lerig. Efter ett tag började groparna mer likna raviner, och på vissa ställen var ravinerna ihoplappade med ståltråd och wellpapp. Här och där satt det postit-lappar med ursäkter från Trafikverket och på ett ställe fick jag montera ner min bil i mindre delar för att kunna frakta den på en packåsna. Folk jag har pratat med säger att vägen är så dålig att de helst skulle vilja flytta härifrån, men de kan inte för vägen är för dålig.

Uppskjutning

Men Öjung är en ort med osedvanlig anpassningsförmåga. Bara för att Trafikverket skjuter upp sitt uppdrag att rusta vägen så betyder inte det att Öjungsborna tappar sugen. De är apatiska. Och det ser ut som att de har tappat sugen. Men i själva verket har de bara anpassat sig.
Om Trafikverket kan skjuta upp sitt arbete så kan vi skjuta upp vårt, resonerar folk här i Öjung. Så nu sitter de här. Och skjuter upp allt de kan. I början sköt folk bara upp de där gamla vanliga sakerna: klippa gräset, byta jobb eller lägga om taket. Men det fina med att skjuta upp saker är att när man väl har börjat skjuta upp saker, då kan man skjuta upp lite vad som helst.

Allt skjuts upp

Igår träffade jag till exempel ett par som skjutit upp en jorden-runt-resa. Den var tydligen mycket elegant, i privat jetplan och med fantastiska hotellsviter på alla stopp. En kvinna i Öjung räknar med att få nobelpriset i litteratur för en bok hon inte börjat skriva ännu och hennes man kommer att bli mångmiljardär så snart han orkat komma på en bra uppfinning och startat ett företag.
Och folk som bor här är inte långsinta heller. Som tack för den kommande upprustningen av vägen lovar alla i Öjung att bjuda Trafikverkets projektledning på en jättegod tårta. Ja, inte nu, men senare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.