Representationsskandalen i Djupvik 5/9

2012-09-05

Djupvik består av några stugor som ligger vid Hamrångefjärdens strand. Det är vackert här. Men samtidigt är det tråkigt. Det är ju genomtråkigt redan inne i själva Gävle, och ju längre ut från stadskärnan man kommer desto tråkigare blir det. Här ute i Djupvik är det så tråkigt att de flesta aldrig har hört talas om stället. Alla som bor här sitter hela dagarna och glor ut genom fönstret på den fina utsikten. När det blir för mörkt för att se utsikten så vrider de sig 90 grader och börjar glo på sina TV-apparater. Det mest spännande som händer i Djupvik brukar vara om nån reser på sig, går ut i köket och gör en smörgås.
Men när jag kom hit kokade hela Djupvik av förväntningar. Folk stod ute på vägen med tumstock och mätte. När jag frågade vad de mätte meddelade de att de planerar att anlägga både hotell, parkeringsplats och pressläktare i Djupvik. Allt inför den stundande skandalen, som de sa.

Partyskandalernas tid

I förra veckan hade nämligen det gått exakt en månad sedan den stora rikstäckande partyskandalen, där Tillväxtverket sades ha spenderat sju och en halv miljon kronor på seminarier med internrepresentation. Och där sedan nästan vartenda statligt verk visade sig ha spenderat miljonbelopp på seminarier med internrepresentation.
Ett seminarium med internrepresentation består av fyra sövande  timmar av oinspirerade och alldeles för långa powerpoint-presentationer. Som avslutning kommer det nån proffstalare som är kul att lyssna på, men svindyr, och sen blir det en helt vanlig personalfest som kompensation för allt det tråkiga. Men när det kostar sju och en halv miljon kronor är personalfesten förstås väldigt snyggt ljussatt. Och det får den ju inte vara när det är statliga pengar inblandade.

Kalla skandaler

Den här gamla skandalen, och alla de efterföljande småskandalerna, har ju kallnat så här en månad senare. Man minns knappt om det var SÄPO som hade haft James Bond-fest, Lantmäteriet som lekt skattjakt med egen karta eller om Migrationsverket hade spenderat för mycket på tårta. Det är glömt och gammalt eftersom de moderna tidningarnas grävande journalister har gått vidare och gräver upp nya moderna skandaler. Det är bara de riktigt trötta tidningarna som fortsätter gräva i den gamla gropen. Därför rapporterade Gefle Dagblad i förra veckan om representationskostnaderna för Gävle Kommun. De visade sig vara ganska låga. Gävle Kommun har ätit billig mat, druckit mineralvatten utan smak, och hyrt in tråkig underhållning. Inget som väcker det riksmediadrev som sovit i en hel månad, och riktigt typiskt för tråkiga Gävle Kommun.
Därför planerar byalaget i Djupvik att arrangera Djupviks första seminarium med internrepresentation nu i eftermiddag. Man planerar ett åttatimmars powerpointmaraton följt av en internrepresentation som ska bli så storslaget dyr att riksmedia tvingas reagera. Djupvik hoppas att det här ska bli en rejäl skandal som i ett slag räddar Gävle Kommun från tråkstämpeln och äntligen låter Djupvik ta plats i mediaintressets centrum. Nu ligger det visserligen inget konferenscentrum här ute, men man har hyrt ett garage till ett kraftigt överpris och beställt hemkörning av ett tusental oxfilépizzor. Läsk och sallad ingår. Till kaffet spelar en lokala trubadur för ett rekordgage på en halv miljon.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.