Nazister i Bollnäs 29/8

2012-08-29

I helgen hade jag tagit mig till Brotorget i Bollnäs. Inte i hopp om att få se ett färdigbyggt torg, för det kommer nog aldrig att ske. Men jag hade hört att man just den här helgen kunde få skåda nazister i Bollnäs. Tydligen hade tre unga tjejer i Bollnäs sagt nåt om att det är bra med mångfald, vilket hade retat upp nazisterna så till den milda grad att de känt sig tvungna att åka till Bollnäs för att göra en markering mot mångfald och för enfald.

Kamouflerad korv

Jag blev eld och lågor, för jag hade länge trott att nazisterna försvann 1945 efter att de hade förlorat andra världskriget. Finns de kvar så måste de vara väldigt sällsynta, tänkte jag. Så jag hade laddat upp med kikare, en skön campingstol, varmkorvar i termos och så hade jag satt mig under ett litet kamouflagenät så att jag skulle kunna vänta ut nazisterna utan att synas eller bli för hungrig. Jag blev visserligen mätt, men även besviken.

En idealbild

Jag hade hoppats att nazisternas intåg skulle bli lite som invasionen av Polen 1939. Fast i mindre skala. Kanske kunde det komma ett litet, litet slagskepp åkande på Varpen och bombardera staden. Det kunde rulla in några små stridsvagnar och nazisterna kunde flyga med såna där tjutande Stuka-plan som släpper bomber lite här och där. Jag hade tänkt mig att nazisterna skulle ha sina färgglada flaggor och gå i formation medan de sträcker på armar och ben. Sånt är de så himla bra på. Och det där har man ju bara sett på dokumentärfilm. Det vore himla kul att få se det i verkligheten tänkte jag där jag satt under mitt kamouflagenät. Den stora nöten att knäcka borde väl vara sån där lägerverksamhet som nazister brukar ordna. Hur skulle de lösa den grejen, här i Bollnäs? Bara att transportera dit alla gästerna blir vansinnigt svårt. Här brukar det ju alltid stå ett trasigt X-tåg och blockera spåret.

En geriatrisk version

Nu ville jag förstås inte ha allt för höga förhoppningar om de här nazisterna. Senast de sågs till var ju på 40-talet. De måste vara förskräckligt gamla vid det här laget, tänkte jag där jag satt och åt korv under mitt kamouflagenät. Kanske blir det färdtjänst som får hjälpa till att ordna fram det där slagskeppet och då kommer det att dröja innan det kommer fram. Och när det väl kommer så visar det sig väl att det är nedskärningar i färdtjänst så att nazisterna måste dela slagskepp med de allierade från Storbritannien och Frankrike. Det skulle kunna bli förvirrat. Jag var även beredd på att de sträckta armarna och benen skulle vara lite krokigare och att formationerna kunde komma av sig för att nån måste gå och kissa stup i kvarten. Och kanske stanna av helt under Melodikrysset.

Besvikelsen

Nu blev det inte ens en geriatrisk nazistinvasion i Bollnäs. Istället gick det förbi sjuttio småsura killar med benfickor, keps och dataspelsskägg. I handen hade de en varsin vimpel med en bild av en muspekare. Nej, allt var bättre förr, till och med nazisterna. Men korven var god.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.