Sommaren tar aldrig slut 22/8

2012-08-22

Mohed, Söderhamns Kommun, onsdag. I vanliga fall är det nästan lite farligt att befinna sig i Mohed så här års. Man kan råka få utemöbler över sig. Eller drabbas av oväntad vrede. När sommaren tar slut sker nämligen en ovanligt snabb omställning. Glassförsäljarna, som hela sommaren sett godmodiga och genomtrevliga ut, stänger plötsligt av sina trivselleenden, rusar ut på trottoaren utanför glasskiosken och släpar undan de där fånigt vinkande glassmaskotarna som står där och lockar till sig kunder. Sen förvandlas de till vanliga tråkiga kioskägare som står där resten av året och tjurar medan de vägrar sälja annat än billiga cigaretter, gammal choklad och skvallertidningar.

Trivselhavet sinar

Stränderna klappar ihop och folk som brukade hänga på stränderna och prata och leka med varandra byter skepnad på en halv dag. De klär på sig, de slutar hälsa och de blir livrädda för både sand och vatten. Folk som haft flintasteken som snuttefilt i två månader torkar raskt bort grilloljan och bearnaisesåsen ur ansiktet och börjar äta fibrer och prata om att de borde börja röra på sig. Över hela Mohed haglar det halvdruckna bag-in-box-vinare från Mohedsbor som avslutat semesteralkoholismen mitt i en klunk.

Trivselbrottet som kom av sig

Den där lättsamma sommarstämningen där hela tillvaron liksom flyter omkring på ett hav av trivsel, brukar avbrytas abrupt såhär i slutet av augusti. Det är in med ungarna på dagis och skola, ner med mungiporna och så går man omkring och muttrar surt fram till nån gång i juni nästa år.
Men inte i år. När jag kom hit fick jag en stor bamsekram av en muntert trallande glassförsäljare som fyllt sin trottoarsnutt med inte mindre än sju olika glassmaskotar, varav två med motoriserad vinkning. Folk låg i minimala badkläder på stränderna, inlindade i flintastekar och potatissallad medan de hejade vilt på varandra och gurglade sig i lådvin. Hela Mohed verkade ha slagit över.

Eviga sommaren

Det hela beror förstås på den bedrövliga sommaren. En semestertid som i normalfallet brukar bestå av ett par månader av värme och solsken har i år blivit en kall plåga med isvindar och molntäcken som från nån dystopisk framtidsfilm. Sånt klarar de inte här i Mohed. Vilken normalt funtad människa som helst skulle ha blivit besviken på det kassa vädret och börjat hoppas på bättre lycka nästa år. Men inte folket i Mohed. Här utgår de från att den atomvinter vi upplevt är den nya sommaren, och eftersom vi inte märker nån större skillnad på vädret nu när hösten nalkas så måste det betyda att sommaren fortfarande pågår.
Alltså fortsätter Mohed med det här sommarfirandet som om ingenting hade hänt. Och med tanke på snittemperaturen den här sommaren kommer de att hålla på så här i Mohed åtminstone fram till mitten av november. Folk kommer köra omkring nercabbat med blåfrusna nästippar. Man kommer kunna se farbröder hasa runt och vara förkylda i flipflopsandaler och för liten handduk medan handlarna hänger upp julpynt. Och gatorna kommer att eka av skallrande tänder och Sweet Home Alabama från huttrande trubadurer på evighetsöppna uteserveringar.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.