Tungt beväpnat Kårböle 20/6

2012-06-20

Förra gången jag var i Kårböle var det nära att jag strök med. Jag höll på att dö av tristess. Så tråkigt är det här. Folk i Kårböle sitter och suckar surt och likgiltigt. All mat i Kårböle smakar likadant, alla  i Kårböle har pelargoner i fönstren och alla färger i Kårböle går i nån lättglömd mellannyans.
I ett tappert försök att framstå som lite roligare har Kårböle försökt lansera sig som Sveriges Geografiska Mittpunkt, vilket det också är om man räknar bort Gotland och Öland. Kritikerna menar att om man nu nödvändigtvis måste räkna bort delar av landet så är det väl bättre att räkna bort Kårböle. Där är det ju så tråkigt. Kårböle har även försökt locka turister genom att påstå att de har en gammal fästning – Kårböle Skans – men alla som har varit där är överens om att det mest liknar en hög med jämngrå stenar.
Visst har det förekommit skratt i Kårböle. Men det är mest folk från de kringliggande orterna, Färila och Ytterhogdal, som har åkt förbi och skrattat åt att det är så tråkigt här. Det har gjort att Kårböleborna har sett ännu surare ut, vilket i sin tur har givit upphov till ytterligare skratt. En sorts spiral av humörbaserad skadeglad lyteskomik har varit den främsta glädjen i Kårböle. Men alltså  inte för Kårböleborna.

En annan tid

Därför kom det lite som en chock när jag kom hit i fredags och möttes av munter marschmusik och folk i färgglada kläder som spatserade omkring på vägen. Flera människor log och såg ut som att de hade både vilja och framtidstro. Vad kunde ha föranlett denna plötsliga attack av upprätt hållning och god självkänsla? Hade folk börjat äta rätt och träna mer? Hade Kårböle hemsökts av peppiga må-bra-coacher? Hade de fått färg-TV? Nej, svaret var som så ofta annars när folk blir på gott humör – de hade fått vapenmakt.
De som sköter den där stenhögen som de tjatat om i alla år – Kårböle Skans – har fått låna ett par kanoner av Artillerimuseum som nu har ställts upp intill stenarna. Plötsligt är det ombytta roller mellan Kårböle och världen utanför. I helgen har hela Kårböle samlats runt kanonerna och provat att rikta dem mot både Färila och Ytterhogdal. Vissa tyckte att man gott kunde använda kanonerna för att skjuta björn så att folk vågar gå ut och göra kvällstoalett i naturen, medan många tyckte att man istället borde beskjuta Gävle, eller kanske till och med Stockholm. Jakten på ammunition är i full gång. I fredagens Sök och Finn här i Radio Gävleborg ringde det in en anonym lyssnare med Kårböledialekt och efterlyste stora mängder svartkrut. Och gärna lite anrikat uran.

Krigsplaner

När man kunde överväga att förgöra sina grannorter började plötsligt kreativiteten flöda – folk strömmade in till Kårböle Skans med olika planer på angreppsvinklar och vem man skulle beskjuta först. Det blev tydligt att anledningen till att Kårböle varit tråkigt var att man gått och väntat på att få föra ett angreppskrig, och hela Kårböle blottade sin blodtörst på ett synnerligen hängivet sätt. Efter långa överläggningar har nu Kårböles Byalag, eller Kårböle Kommandocentral som de nu kallar sig för, kommit fram till den bästa anfallsplanen för ortens välmående och fortlevnad. I eftermiddag lastar man upp kanonerna på ett släp och kör dem till Västervik på Smålands ostkust. Där letar man upp en plats vid havet där man har gott sikte. Med rätt ammunition ska det inte dröja längre än till helgen innan man kommit fram, siktat in sig och skjutit bort både Gotland och Öland från den svenska geografin. Så kan Kårböle äntligen bli Sveriges Geografiska Mittpunkt på riktigt.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.