Ockelbo räddar ungdomsfyllan 13/6

2012-06-13

I början av förra veckan var det nära att Ockelbo började betraktas som en utdöd civilisation. På grund av att man övervägde att ställa in det traditionella midsommarfirandet på Pålsgården. Nu har man istället problem med för många traditioner, tack vare den sortens nytänkande och entreprenörskap som gjort Ockelbo känt.
Saken var den att ingen längre var intresserad av midsommarfirandet i Ockelbo. Folk bara höll på för att de trodde att det var vad som förväntades av dem. Det hade de gjort i årtionden. Småbarnsföräldrarna ville helst stanna hemma och dricka nubbe, men de trodde att de gjorde det här för barnens skull. Barnen hoppade runt som grodor och skar havre mest för att de trodde att deras föräldrar skulle bli besvikna annars. Det fanns en avdankad dragspelsorkester som spelade för att de trodde att folk tyckte om att förnedra sig genom att mönsterhoppa runt lövverk, och ett folkdanslag som täckte upp och offrade sig genom att utföra själva hoppandet i fåniga kläder så att ingenting skulle kännas skämmigt i jämförelse. Och som en ofrivillighetens grundbult stod det en massa ideella tanter och farbröder mitt i alltihopa och sålde korv och fika så att ingen skulle få en ursäkt att smita iväg.
Men de där ideella tanterna och farbröderna var trötta på att stå och försöka kränga ljummet termoskaffe i skvalpiga plastmuggar till otacksamma småbarnsföräldrar med macchiaton inbyggd i sina smartphones. Och en dag sa de ifrån. De ville slippa eländet. Och när de ideella fikakrafterna drog sig ur så föll korthuset. Eftersom alla egentligen var ointresserade så backade alla ur och hela midsommarhelgen gapade som ett tomt svart hål i kalendern.

Räddande hjältinna

Man skulle kunna tro att folk i Ockelbo var nöjda med utfallet. Äntligen kunde man ägna midsommarafton åt att stanna hemma, dricka alkohol och skylla på samhället. Men Ockelboborna är pragmatiska gnällspikar. De klagar på det som ligger närmast till hands. Och när man nu inte längre kunde klaga på att man var tvungen att fira midsommar på Pålsgården, så övergick man raskt till att klaga på att man inte fick möjlighet att fira midsommar på Pålsgården. Katastrofen var nära.
Det var då som entreprenörskapet klev in, i form av Wij Trädgårdars VD Malin Eriksson. Innan nån hade hunnit säga senapssill hade Malin Eriksson tagit på sig hjältekappan och meddelat att det traditionella midsommarfirandet skulle tas över av trädgårdsanläggningen. Allt kommer att vara sig likt, lovade Eriksson. Kanske med lite dyrare fika, och med en ekologiskt närodlad midsommarstång. Folk i Ockelbo blev utom sig av lycka eftersom de nu fick klaga på nåt bekant. Eriksson kände det publika stödet, och mådde välförtjänt bra. Det är bara ett problem.

Rädda fyllan

Nu har Wij Trädgårdar blivit känt som en anläggning som värnar om och upprätthåller traditioner som riskerar att dö ut. Igår kom därför en delegation av högstadieungdomar från Perslundaskolan till Wij Trädgårdar, i hopp om att få företaget att stötta ytterligare en viktig tradition. I eftermiddag är det nämligen skolavslutning på Perslundaskolan, men eftersom många ideella krafter tröttnat på att hjälpa till så finns det risk att den traditionella högstadiefyllan blir inställd. Därför lämnades det raskt över en önskelista bestående av ganska många liter ekologiska rusdrycker, gärna närproducerade. Och kanske man kunde få låna ett eller annat buskage att ligga och kräkas i?

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.