Söderhamns falska mormödrar 6/6

2012-06-06

I en kvarterslokal här i Söderhamn är det fullt av riktigt gamla människor med händerna fulla av stickor och garn. De stickar som aldrig förr. Golvet är täckt av hundratals meter halsdukar. Halsdukarna ingår i ett planerat motangrepp, eller en slags hämndaktion, baserat på de bedrägerier som drabbat 150 gamlingar i Hudiksvall, Sundsvall och Söderhamn.

Den gruvliga hämnden

Det var i januari i år som flera äldre blev uppringda av falska barnbarn som ville låna pengar. Flera personer blev avlurade tusentals kronor var innan polisen fick fast de två bedragarna. Men även om bedragarna är inom lås och bom, så betyder inte det att Söderhamns gamlingar är nöjda. De vill ge igen, och de har hittat det perfekta sättet. De båda banditerna kommer att drabbas av de falska mormödrarnas gruvliga hämnd.

Tantbesök

Förr eller senare kommer nämligen de här bedragarna att hamna i finkan, och det är då man planerar att sätta igång. De båda skurkarna kommer dagligen att få besök av en riktigt gammal tant som utger sig för att vara skurkens mormor. Det kommer att vara en ny tant varje dag, men proceduren kommer att vara ungefär densamma.
Först kommer den falska mormodern att storma in och förnedra bedragarna genom att nypa dem i kinderna och säga att de blivit så stora. Sen kommer hon att bjuda på hembakta bullar av den där torra, smaklösa sorten som bara riktigt gamla mormödrar kan få till. Den falska mormodern kommer att truga i bedragarna alldeles för många bullar medan hon bläddrar igenom ett oändligt tjockt fotoalbum och berättar om gamla släktminnen som varken är intressanta eller särskilt sammanhängande.

Pinsamma historier

När bedragarna är rejält övergödda och uttröttade kommer den falska mormodern att tvinga på sina falska barnbarn en nystickad halsduk, eller tröja eller nån fånig mössa. Iförd de fåniga kläderna måste sedan de falska barnbarnen visa sin falska mormor runt i fängelset. Och varje gång man träffar en medfånge kommer hon att berätta historier för medfången om pinsamma saker som de falska barnbarnen gjorde när de var små.

Arvegods

Med jämna mellanrum, kanske på onsdagar, kommer det att komma en falsk mormor som har med sig nån stor möbel som har funnits i släkten i hundratals år. Den får bedragarna ärva, för det är så ont om plats på hemmet, och den ska alltid ska stå framme i cellen och man måste vara väldigt försiktig med den.
Och det slutar inte där. För om de stackars bedragarna nån gång lyckas få permission, då kommer de att plockas upp utanför fängelset av ett par falska föräldrar som omedelbart skjutsar dem till en falsk släktträff där de tvingas sitta och ha tråkigt med sina falska kusiner och dricka mineralvatten medan de matar sin falska mormor med mycket finskuren mat.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.