Stekarplayan i Hölick 30/5

2012-05-30

För bara några dagar sedan stod det en stugby här på Hölick. Det gör det inte längre. Det ser visserligen exakt likadant ut här – stugorna står kvar på samma plats – men det är ingen stugby längre. Hölicks stugby har genomgått en semantisk ansiktslyftning, och kallar sig numera för en resort.
För att ytterligare förstärka den här förändringen har man dessutom ställt dit några designade stugor. Och då menar jag att de blivit designade av en blonderad man i polotröja som dricker pretentiöst kaffe och flyger till internationella storstäder så fort han är ledig. Stugorna ser lite skeva ut, och det kan man ta extra betalt för. Det är som Lustiga Huset fast med högre entréavgift.

Normalinkomsttagarens initiativlöshet

Hölick har länge varit i skriande behov av förändring. I flera decennier har Hölick varit en plats dit vanligt folk åker för att bo i snålstugor, äta dålig grillmat och skrika åt varandra under en eller flera semesterveckor. Över hela området har det legat som en tung blöt filt av sån där kompakt semesterångest och initiativlöshet som bara genomtråkiga normalinkomsttagare kan åstadkomma.
Genom att byta ut stugbyn mot en resort hoppas man kunna locka till sig rika människor med entreprenörsanda och framtidstro. För att sedan lura av dem deras pengar på lyxkonsumtion och dyra hobbies.

Doftfällan

Det krävs förstås en hel del kulturell sanering för att få till en fungerande resort. Rika människor är kända för att vara skygga, och mest av allt är de rädda för folk med normalinkomst.
Så här gäller det att snabbt försöka göra sig av med de gamla skabbiga gästerna. Hölick har anlitat stadsbyggnadskontoret i Baku, som kommer att hjälpa till med rensningen. Så fort man ser till någon överviktig medelsvensson i flottigt hår, fläckig mjukisoverall och foppatofflor kommer man att aktivera en doftfälla. Doften av flintastek och ljummen öl kommer att leda den oönskade stugsemestraren ut i skogen där fällan slår igen i form av en Jack Vegas-maskin med oändlig kredit.

Gelateria vid lagunen

Sen återstår bara att bana väg för den ström av rika människor som Hölick vill ha som klientel. Eller arbetslösa ungdomar med fri tillgång till sina rika föräldrars kreditkort.
För att locka till sig höginkomsttagarna kommer man snart att jämna ut och asfaltera stora delar av terrängen, så att ingen riskerar att få stötskador på sin stadsjeep. Därefter fördubblar man alla priser så att hela stället känns exklusivt. Sedan hoppas man att det kommer att välla in folk med bakåtslickat hår, stora läppar och små hundar. Gästhamnen ska byggas ut men få färre platser eftersom man räknar med bra mycket större båtar, och restaurangen kommer att anlägga en speciell vask enbart för champagne. Den blonderade mannen i polotröja kommer att anlitas för att designa om all inredning så att den knappt går att identifiera och man kommer att byta namn på massor av saker. Promenad- och löpstigen kommer enbart att få användas för power walking och running. Stranden kommer att bli en plage och glasskiosken en gelateria. Vattnet kommer att färgas i en fräschare lagunnyans och alla träd som skymmer utsikten kommer diskret att fällas av en anonym svartarbetare.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.