Skogen har blivit farlig 23/5

2012-05-23

Taskbergets Naturreservat, Hudiksvalls Kommun, onsdag. Hudiksvalls kommun har stängt naturen. När jag kom hit till Taskbergets naturreservat var hela skogen täckt av en bom där det stod: naturen är stängd, den har blivit för farlig.
Ett naturreservat är ett naturområde som skyddas av lagstiftning så att naturen ska få leva fritt och helt naturligt på sina egna naturliga villkor. Här i Taskbergets naturreservat har naturen gjort just det sedan 2002. Och nu har den alltså blivit farlig.

Farlig skog

Det började med att några skogsvandrare upptäckte att barren på barrträden hade blivit stickiga. Sen var det nån som blev biten av en myra och en tredje som fick en fallande kotte i huvudet. En farbror som var lite disträ gick även in i en trädstam.
De skärrade skogsvandrarna kontaktade genast Länsstyrelsen som kom till platsen och gjorde undersökningar enligt undersökningskonstens alla regler. Man upptäckte ett flertal riskmoment med naturen. Många träd var så höga att man skulle kunna göra illa sig om man trillade ner ur dem. Skogen var även full av djur som kunde bli argsinta och här och där låg det stenar som var onödigt hårda. För att inte tala om hygienen, som var minst sagt bristfällig. Det låg till exempel jord på marken på flera ställen.

Åtgärder

Det första Länsstyrelsen gjorde var att spärra av området och se till så att ingen råkar gå in i naturen och skada sig. Men eftersom tidigare undersökningar visat att det finns en viss efterfrågan på just naturupplevelser så inleddes även arbetet med att säkra naturen för framtida besök.
Till att börja med hade man tänkt märka ut de viktigaste riskmomenten i naturen med varningsskyltar. Men eftersom riskerna kommer från alla håll så blev det svårt att placera ut skyltarna. Till exempel skulle en skylt med texten ”se upp för fallande kottar” kunna få folk att missa en skylt med texten ”varning, trädstam rakt fram” eller ”akta så du inte kliver i myrstacken”.
Så istället började man satsa på att installera skyddsutrustning. Vissa partier av naturen tänkte man helt enkelt täcka in med staket eller glasväggar. Andra partierskulle enligt planen lamineras, och ett flertal djur skulle bytas ut mot beskedligare varianter av plast.

Ju mer man tänker efter

Ju mer man jobbade med skyddsmetoden, desto fler riskmoment hittade man. Tjänstemännen på Länsstyrelsen upptäckte att vattnet i Långsjön var blött, och att luften i området var flyktig. Till sist insåg man att det enda riktigt säkra sättet att skydda länets naturälskande invånare var att få dem att stanna hemma.
Problemet är ju förstås att de naturälskande invånarna går ut i naturen för att de vill uppleva den. Men nu tror Länsstyrelsen att man kommit på en fungerande metod för att ge publiken en naturupplevelse utan att de måste riskera sina liv genom att faktiskt vara på plats. I morse påbörjade en tjänsteman från Länsstyrelsen arbetet med att köra naturen genom Länsstyrelsens kontorsscanner för att så småningom kunna lägga ut hela Taskberget på det betydligt säkrare Internet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.