Färila mår inte så bra 16/5

2012-05-16

Förut kunde folk åka till Färila bara för att få se hur man skulle se ut när man mår bra. För det brukade man göra här i Färila fram tills för en knapp vecka sedan. Folk brukade jogga fram längs vägarna, nyktra och rökfria med välfyllda biceps och klar blick. De hade fibrer i magen och grop i hakan. De hade så mycket frisk luft i sina välspända bröstkorgar att de hade kunnat lösa klimatkrisen med en gemensam utandning.
Och de vägde lagom mycket. I Paris förvaras sedan sjuttonhundratalet en pinne som utgör den globala standardmallen för hur lång en meter är. I Färila hade de en hel familj som utgjorde global standard för termer som ”topptrim”, ”kärnfrisk” och ”normalt BMI”.

Sjuk-Färila

Men inte längre. Nu tar sig de forna Färila-friskusarna fram med stånk och stön under ett evigt klagande på den vacklande hälsan. Folk som förr brukade stanna upp och stretcha eller skuggboxas tar nu samma pauser för att ta sig för hjärtat, grimasera eller jämföra krämpor med nån förbipasserande. Färilaborna har blivit klena och överviktiga. De tappar håret. De har risiga leder och hjärtklappning. De har sömnproblem och depressioner. Färila mår helt enkelt inte särskilt bra längre.

Bakgrunden

I början av förra veckan mådde ju Färila alldeles prima. Hur kunde alla de här hälsoproblemen uppstå så fort? I fredags rapporterade Radio Gävleborg att apoteket här i Färila riskerar att läggas ner eftersom det inte lönar sig. Folk här har varit så friska att nästan ingen har behövt några mediciner. Och det är ju bra. Men det vore ju ändå trevligt att ha ett apotek i närheten, tyckte folket här. Om inte annat för att kunna gå förbi utanför och känna sig frisk som en nötkärna.

Fotohandlare som ombud

Så här långt ute på landsbygden är man van vid att ordna det mesta själv. Till exempel har de inget Systembolag här. Däremot har Systembolaget ett ombud i Färila. Det är en fotohandlare. Hos honom kan man hämta ut bilder av statligt sanktionerad köpesprit som man kan titta på medan man dricker sånt man gjort själv, om man har synen i behåll.
Det vore visserligen skönt om Färilaborna kunde göra samma sak med mediciner, men vid lite efterforskningar verkade det som att egen pillertillverkning kan ge lite oönskade biverkningar. Till exempel nervösa unga män i för dyra bilar.  De verkar öka till antalet.

Ökad efterfrågan

Så nu håller man på att försöka få behålla sitt kära apotek genom att på klassiskt företagsekonomiskt maner öka efterfrågan på apotekets produkter. Folk mår riktigt dåligt helt enkelt. Förhoppningen är att den här hälsosvackan ska få lönsamheten att skjuta i höjden så apoteket blir kvar. Fungerar inte det så återstår bara en lösning: man får ringa grannkommunen och be Kicki Danielsson att förklara hur man beställer sin medicin över internet.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.