Invasionen av Nynäs 9/5

2012-05-09

Det var i måndags som Radio Gävleborg rapporterade att Nynäs har blivit invaderat. Av kaniner. Tusentals kaniner springer omkring bland villaträdgårdarna här och mumsar i sig av den spirande vårgrönskan, samtidigt som de kontrollerar samhället. Invasionen kan tyckas ullig och gullig, men den är resultatet av en aggressiv strategi från intelligenta och målmedvetna gnagare.
Det var i förra veckan det skedde, i en snabb, smidig och söt attack. Först smög en mindre grupp med fluffiga elitkaniner upp på en av Gavleåns obevakade stränder. Efter att gruppen säkrat området och satt upp kommunikationsförbindelser skedde den stora landstigningen av flera tusen kaniner med hjälp av stormbåtar. Samtidigt kom ytterligare några hundratal kaniner via en luftburen attack. Folk som såg dem blev paralyserade av kaninernas gullighet och klarade inte av att göra motstånd.

Strategiska platser

I en välkoordinerad operation tog kaninerna raskt kontroll över strategiska positioner i området. De har tagit över ett flertal gräsmattor, rabatter och grönsaksland. Rykten gör gällande att kaninerna ingått någon form av Molotov-Ribbentrop-pakt med mördarsniglarna, och möjligen kontrollerar de delar av den lokala pressen.
Det var tydligt att kaninarméns mål var att invadera just Nynäs, för ganska snart hade de satt upp vägspärrar runt området där de kontrollerade vem som fick passera in i området.

Kuvade villaägare

Kaninernas invasion av Nynäs har pågått i en knapp vecka nu. Jag lyckades ta mig in genom vägspärrarna. Jag möttes av ett kuvat område. Allt är förändrat här. Ingen av de boende på Nynäs vill prata om invasionen, antingen av rädsla för repressalier, eller för att de fortfarande är bedövade av gulligheten hos invasionstruppernas mjuka päls och stora oskyldiga ögon.
Kaninerna å sin sida övervakar villaägarnas minsta rörelse. Så fort nån drar ut grillen så står det en kanin i ett buskage och registrerar allt som händer. Om några grannar börjar prata med varandra ser man hur kaninerna sträcker på sina långa öron för att höra vad som sägs.

Motattack

Kommunens skyddsjägare har svårt att få villaägarnas tillstånd att bekämpa kanininvasionen. Många tror att det beror på den ständiga övervakningen från kaninernas sida. Eller på att de är så söta. Man skulle faktiskt kunna tro att Nynäs villaägare har kapitulerat inför invasionsmakten, och förbereder sig på ett ofritt liv där man tvingas odla grönsaker och prydnadsväxter som sedan slukas av de härskande kaninerna. Men i hemlighet har man börjat bilda en motståndsrörelse som kommer att kämpa för att få bukt med problemet. Inte med hjälp av skyddsjakt, men till helgen har Nynäs Villaägarförening bokat inte mindre än femton erfarna trollkarlar och en lastbil full av höga hattar. Nynäs planerar att trolla bort kanininvasionen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.