Matfettskalabaliken i Vallsta 2/5

2012-05-02

Vallsta, Bollnäs Kommun, onsdag. Vallsta som samhälle har ställt sig utanför samhället.  På grund av matfett. Vid årsskiftet slutade kommunens skolor och förskolor att servera fetare mejeriprodukter. Bland annat fick skolbarnen vara utan den feta mejeriprodukten Bregott. Istället fick de bre sina mackor med lättmargarinet Lätta. Ni som läser är förstås intelligenta nog att förstå att det finns massor av andra märken på matfett som man också kan ha på sin smörgås eller i klickform till pasta om man vill det, och det ena märket är varken bättre eller sämre än det andra. Men i just det här fallet var det just de här matfetterna det gällde.

Gnäll

Och i just det här fallet utryckte vissa skolbarn ganska snart sin besvikelse över det uteblivna Bregottet.  Ni som lyssnar är förstås intelligenta nog att förstå att skolbarnen gnällde, men det låter bättre att säga att de uttryckte sin besvikelse. Det är ju trots allt så det kallas när vuxna människor gnäller. Hur som helst ledde gnället till att ett lokalt företag bestämde sig för att sponsra skolan med gratis Bregott.

Stoppad sponsring

Där borde problemet ha varit löst, men det hade bara börjat. För en kommunal chef som ofta är lite besviken av sig förbjöd sponsringen och tog bort Bregottet igen, varpå oppositionen uttryckte sin besvikelse genom att ta upp det hela som en fråga i kommunfullmäktige.
I förra veckan hölls ett långt möte om huruvida man får sponsra en skola med matfett i Vallsta. Kommunstyrelsens ordförande kom efter långt funderande fram till att det kanske man eventuellt får, men kommunen kan inte tvinga sig själv att låta bli att förbjuda saker för det vore att sticka den kommunala näsan där den inte får plats, ens om man smörjer in den med matfett.

Hur får man in bregottet

Så i förra veckan fanns fortfarande inga feta mejeriprodukter i skolan i Vallsta. Företagaren som försökte sponsra skolan insåg att fetthalten i de kommunalt understödda mejeriprodukterna varken går att påverka på privat eller politisk väg. Det enda som återstod för den sponsrande företagaren och de fettälskande skolbarnen var att ta till okonventionella metoder.
Först funderade man på att ta till väpnad kamp, men alla vapen i Vallsta är uppbokade för tjuvskytte. Sen började man överväga att göra fredligt motstånd, som Gandhi och Greenpeace. Men det är så förbaskat svårt att kedja fast sig i margarin så det kom liksom av sig.

Smörsmuggling

Det var då som Vallsta valde att ställa sig utanför sitt eget samhälle. De skolbarn som gillar feta mejeriprodukter smugglar nu i hemlighet in matfett till skolan. Än så länge har de det i fickan, i ett pennfodral eller i håret. Men det ryktas om att den lokala motståndsrörelsen håller på att gräva tunnlar in till matbespisningen. Vissa lämnar skolområdet på lunchen och får sin ranson av matfett serverad direkt från langare på gatan. Det hela sköts mycket diskret. Det enda som vittnar om smugglingen är att efter lunchen är de flesta skolbarn lite glansiga runt munnen.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.