Faderskapsgymnasiet i Ockelbo

2012-04-25

Ockelbo, Onsdag. Här i Ockelbo har avundsjukan precis börjat släppa lite. Sen Daniel Westling kom och spred kungligt skimmer över Ockelbo så har grannkommunen Gävle framstått som en medioker och meningslös håla. Möjligen passande som en sorts dunkel förort till det mer belevade Ockelbo. I torsdags hade man tänkt få lite mer kunglig glans när pressen meddelade detaljerna kring direktsändningen av prinsessan Estelles dop.
Men i torsdags kom SM-guldet och förstörde den uppnästa stämningen i Ockelbo. Precis när slutspelsskäggen hade börjat lukta svamp och strax innan Läkerol Arena ändrade namn till Fas 3 Arena på grund av alla nedläggningar, så insåg Brynäs finansavdelning att torsdagens biljett- och sponsorintäkter var de sista man kunde dra in i slutspelet och gav order till lagledningen att sluta maska och börja vinna. Helst med en rejäl dos bonntur.

Firandet

Och hela helgen har Ockelboborna blängt surmulet åt Gävles håll, medan Gävleborna har klätt ut sig själva och sina hundar till Brynässpelare. Fast tjockare. Gävleborna har firat sitt guld genom att stå ivägen för varandra och äta korv i klunga. De flesta har låtsats som att de själva har varit delaktiga i själva resultatet. Och i Ockelbo har de bara hoppats att det ska ta slut nån gång.

Gymnasiet

Gävle har tydligen haft någon form av elitsatsning på gymnasienivå inför det här. Många av spelarna har gått på ett speciellt hockeygymnasium, där man spelat hockey två halvdagar i veckan. Men även resten av undervisningen har anpassats. Matematiklektionerna ägnas åt att räkna utvisningsminuter och mäta anfallsvinklar. På svenskalektionerna har man fått tänka ut kreativa svar på frågor från sportreportrar. De som inte spelat tillräckligt bra har fått tänka ut själva frågorna istället. Och det har varit jättehalt i korridorerna.

Fokus tillbaka

Efter det här känner Ockelbo knappt igen sin grannkommun. Nåt har ändrats på grund av det här guldet. Plötsligt är Gävleborna glada och nöjda och tror på framtiden. Det har inte alls känts bra. Dessutom har Ockelbo tappat medialt fokus när folk bara pratar hockey.
För att få tillbaka sitt forna goda självförtroende har Ockelbo redan nu börjat ladda inför det stundande dopet som naturligtvis kommer att visas på storskärm i centrala Ockelbo. Folk här förbereder sig för att fira dopet genom att klä ut sig själva och sina hundar till Daniel Westling. Fast lite tjockare. De kommer att fira genom att stå  ivägen för varandra och äta korv i klunga. Många kommer låtsas som att de själva har varit delaktiga i själva resultatet.

Gymnasiet

Och Ockelbo Kommun överväger att befästa sin ställning genom att starta ett elitgymnasium där man utbildar killar för som vill satsa på att bli kungliga pappor. På matematiken kommer man att få räkna fertilitetscykler och anfallsvinklar. På svenskan får man tänka ut kreativa svar på frågor från hovreportrar. Och det kommer att vara jättehalt i korridorerna.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.