Gropfestivalen i Öjung 18/4

2012-04-18

Öjung, Ovanåkers Kommun, onsdag. När jag kom hit trodde jag att jag skulle få möta ett Öjung på botten. I lördags meddelade nämligen Hälsingetidningarna att en mätning kommit fram till att vägavsnittet mellan Öjung och Edsbyn är länets absolut sämsta. Asfalten är trasig, det är fullt av hål och vägen lutar lite konstigt. De som bor i Öjung har länge misstänkt att vägen var dålig, men trodde att det berodde på att den gick till Edsbyn.

Självskadebeteenden

Den här sämsta-vägen-utnämningen borde ha lett till att folk i Öjung tappade modet och började hänga läpp. Om inte skammen tog knäcken på dem så skulle väl vetskapen om att vara sämst snart få dem att sura ur. Jag åkte hit för att rapportera om en by av känslomässigt brutna människor med svart smink under ögonen och en palett av självskadebeteenden. Men inte här. Öjung har inte ens missnöjespartier i nån större utsträckning.

Skam på skam

Det visade sig att allt redan var så dåligt i Öjung att det inte kunde bli mycket värre. Allt var dåligt här, husen var kalla, grannarna var tråkiga och ingen utifrån ville komma och hälsa på. Det bästa med Öjung var att det ligger nära Edsbyn, och det är ju ingen fördel.
Men för en ort som har nått botten kan det bara gå uppåt. Så när det här dråpslaget kom, så kom det inte som ett dråpslag. Själva skammen kom på skam, och istället för att deppa ihop så tänkte Öjung att det här med att ha länets sämsta vägar måste gå att vända till en fördel. Sagt och gjort – i måndags påbörjades kampanjen för att locka till sig turister med de dåliga vägarna som främsta lockbete.

En usel totalupplevelse

Öjung hoppas kunna locka till sig turister som vill provköra de dåliga vägarna för att sedan kunna åka hem och vara nöjda med de egna vägarna därhemma. Och de turister som kommer ska få valuta för pengarna är det tänkt. Det ska inte bara vara vägarna som håller låg standard. Det räcker inte att folk får fotografera familjen stående i en gigantisk vägspricka eller skumpa fram över vägbanan i en trång turistbuss. Öjung satsar på att ge besökarna en totalupplevelse där allt genomsyras av usel kvalitet.

Festivalen

Varje år kommer byn att arrangera en stor utomhusfestival med artister som spelar falskt och i otakt. Musikskolans lägre klasser och Håkan Hellström blir stående inslag. Ljudet kommer att vara svagt men sprucket och scenen kommer att vara placerad så att publiken inte ser nåt.
Man kommer att anlägga ett hotell med stökiga rum där sängarna har gropiga och för hårda madrasser. Det kommer alltid att vara dubbelbokat så att hälften av alla gäster får sova i bilen. Alla restauranger och festivalstånd kommer att stoltsera med äcklig, ljummen mat. Och förhoppningsvis kommer det även att finnas ett spa med kallvatten i poolen, trasig bastu och hänsynslösa behandlingar. Alla priser kommer att vara fånigt höga och hur man än betalar så tillkommer det en avgift.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.