Jättepåsk i Delsbo 11/4

2012-04-11

Delsbo, Hudiksvalls Kommun, onsdag. I torsdags rapporterade pressen om att man i Delsbo satt upp ett gigantiskt påskris i centrum. Det kanske var Sveriges största påskris. På bilder som publicerades i tidningarna hade man dessutom ställt några av Sveriges minsta påskkärringar alldeles intill Sveriges största påskris för att verkligen förstärka  rekordpåskrisets storhet. Delsboborna hade visserligen snålat in en del på fjädrar och påskdekor, så det där riset och de där påskkärringarna såg kanske mest ut som Sveriges största sly mitt i Sveriges minsta pride-parad. Men en samlad journalistkår intygade att det faktiskt handlade om ett rekordris. Sen åkte de hem.
Jättepåsk
Jag blev kvar. Nånting sade mig att den här historien inte slutade med ett stort ris. Och mycket riktigt – jag fick med egna ögon se sanningen bakom det där stora riset. Det var inte ensamt. I Delsbo har hela påsken antagit gigantiska proportioner.
De påskkärringar som under skärtorsdagen gick runt bland husen och bytte hemmaritade påskkort mot godis hade med sig kort i plakatstorlek, och belönades med tegelstensstora marshmallows. På långfredagen hade folk i Delsbo inte bara tråkigt, de hade jättetråkigt, de var jättetysta och de åt förskräckligt salt mat.
Inlagd val
Å andra sidan blev påskaftonen desto festligare. Överallt i Delsbo dukades det upp ofantliga påskbufféer med köttbullar stora som tennisbollar och abnormt stora prinskorvar. Till det åt man bakpotatisar och drack nubbe ur sejdlar. Jag kan dessutom meddela att de har slutat med sill i Delsbo, istället ställer de fram en glastank med hel inlagd val. Vissa lyxar även till den med en tank med senapsval. Bara gafflarna till den inlagda valen vägde över femtio kilo styck.
Naturligtvis åts det ägg, och att döma av storleken måste Delsboborna ha anlitat en gentekniker eller möjligen Arne Jacobsen. Äggen var så stora att man kunde sitta i dem, och jag hoppas att inget av dem kläcks för då bler det farligt att bo i Delsbo.
Sveriges största knivslagsmål
Bortåt påskaftonens kväll drog man fram Sveriges största dunk, och sen började folk bli lite på örat. Två personer blev väldigt oense och bestämde sig för att lösa tvisten med Sveriges största knivslagsmål. De drog fram en varsin sjumeters morakniv som de började svaja omkring med. De orkade baxa runt de där jätteknivarna i en och en halv minut, sen var de utmattade och fördes från platsen i Sveriges största  polisbil.
Påskdagen var nästan tystare än långfredagen. För då hade Delsbo fått Sveriges tyngsta baksmälla. Man kan fortfarande se spår i grusvägarna efter folk som släpat runt sina tunga huvuden till släkt och vänner för att tvinga i sig Sveriges mest plikttrogna påskdagslunch.
Det gigantiska påskfirandet har fortsatt hela helgen, som det lätt blir när man firar Sveriges största påsk. Igår var det många i Delsbo som var så trötta att de sjukskrev sig. Samtliga påstod att de hade drabbats av Sveriges värsta förkylning.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.