Avreglerad myggjakt i Klappsta 4/4

2012-04-04

Klappsta, Österfärnebo, onsdag. Förr om åren var det full fart i Klappsta så här års. Folk sprang omkring i badbyxor och huttrar, de gick barbringade över sina blöta och fläckvis snöiga gräsmattor med gräsklipparen på full gas. Vissa låg nakna i vårsolen och pressade för att hinna få den där läderartade svenska solbrännan innan det hunnit bli för varmt. För i juni fick man gå in och gömma sig för alla myggor. Men det var förr, på den tiden när hela Nedre Dalälven tillbringade sommarmånaderna med så mycket mygg att det såg ut som att stället var panerat. Och inte vilka mygg som helst. Nedre Dalälven hade mygg som var så fina att man inte fick ha ihjäl dem, hade staten bestämt. Det spelade ingen roll om folk fick myggbett över hela kroppen och boskapen i trakten mest såg ut som råmande russin – staten tyckte att man inte fick kröka ett hår på just de här myggorna.
Lilla varghatet
Folk här blev lite som varghatare, fast i mindre skala. De kunde smyga ut på natten och tjuvklappa lite mygg med händerna. Folk kunde köra omkring på vägarna med extra stora vindrutor. Vissa placerade till och med ut gift-åtlar i form av nån kraftigt berusad farbror i hopp om att myggen skulle suga på farbrorn, få förhöjd promille och flyga ihjäl sig själva. Staten svarade med att sätta spårsändare på myggor och hotade med att plantera in extra mygg från nån djurpark. De enda som var nöjda var svalorna, som ju äter mygg. De hade så mycket mat att de blev tjocka och lata. Kvällstid fylldes Klappsta av ljudet från rapande svalor i mjukisbrallor.
Problemet som inte löste sig
Men på senare år har staten godkänt bekämpningen av myggplågan. Då skulle man kunna tro att problemet löste sig, men det gjorde det inte. För nu kom istället problemet med finansieringen. Att bekämpa mygg är en kostsam historia, och ingen ville betala. Förrän i fredags. Då blev det klart att regionala och kommunala finansiärer går in och bekostar myggbekämpningen med flera miljoner kronor.
Då skulle man kunna tro att problemet löste sig, men det gjorde det inte nu heller. För när pengar kommer in i bilden så börjar folk engagera sig i att få ta del av pengarna. I måndags höjdes röster i Klappsta för att man skulle avreglera myggbekämpningen i syfte att öka medborgarnas valfrihet.
Avreglerad bekämpning
Som det ser ut idag så får man nöja sig med en central besprutning med myggmedlet BTI. Det är ju rena Östtyskland, menar många här. Vad gör man om man vill välja myggbekämpning på jämlik och ekologisk grund? Eller biodynamisk bekämpning? Nån kanske är beredd att stå ut med myggen om man får behålla sin del av myggbekämpningskakan? Vissa kanske tycker att BTI-bekämpningen är den bästa lösningen, men om man har bott här länge kanske man vill ha upprättelse genom att låta myggen dö en lång och plågsam död. Andra kanske föredrar bekämpning i stil och klass, och är beredda att skjuta till egna medel för att bekämpa myggplågan med gifter från Dior och Chanel.
En avreglerad myggmarknad skulle utan tvekan vara bra för ekonomin. Med rätt incitament skulle Klappsta kunna dra till sig fler riskkapitalister än myggor, och kanske till och med kunna få till en busslinje mellan Klappsta och Jersey.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.