Slöheten i Sandviken 28/3

2012-03-28

Sandviken, onsdag. I söndags vann Sandviken SM-finalen i Bandy. Jag åkte omedelbart hit, proppfull av förväntan. Jag tänkte mig att Sandvikenborna skulle fylla gatorna med tutande bilar, hurrande människor, karnevalsstämning och konfetti. Lite som en blandning av världskrigsfreden 1945, karnevalen i Rio och ren extas. De segrande bandyspelarna skulle surfa fram längs Sandvikens gator på vågor av hemkört och kärlek, bli bjudna på gratis pizza av stans pizzabagare och få hemmagjorda presenter av stans barn och pensionärer. Kanske skulle till och med kommunen ha låtit resa statyer av spelarna och döpt om gatorna. Eller bara målat dem i guldfärg. Som ni hör var det inte särskilt höga förväntningar jag hade satt upp, utan helt vanliga saker som man förväntar sig när ett lokalt lag vinner ett SM-guld. Jag kom till Sandvikens Centrum. Jag blev besviken.
Hasande pizzabagare
De flesta var inte ens där, och de som var där var inte riktigt närvarande. Folk satt mest och hängde med nåt tomt i blicken och en ledsen vimpel slött vippande i handen. När nån enstaka sandvikenbo öppnade munnen hoppades jag få höra nån käck hejaramsa. Istället kom en suck eller en lång gäspning. Jag mötte en tutande bil, men det visade sig vara chauffören som hade somnat mot ratten. Pizzabagarna hasade omkring och suckade, och de lokala barnen och pensionärerna bara grät och undrade när de fick gå hem.
Av med en timme
Jag konfronterade en av de där slöfirande sandvikarna och frågade varför de inte lade ner sin själ i att fira SM-guldet och var på lite bättre humör. Han förklarade att det hade med omställningen till sommartid att göra. I söndags gick vi ju över till sommartid, och visserligen har Sandviken vunnit ett SM-guld, men man har också förlorat en timme.
Nu kan man ju tycka att det inte borde vara några problem. Sommartidsomställningen sker varje år, och man får ju faktiskt tillbaka den där timmen i höst. Det är inte som när man hamnar i supportkön till min bredbandsleverantör – då blir man av med en timme som man aldrig får se igen, dessutom till tonerna av fördummande hissmusik. Men nej. I Sandviken är en förlust en förlust. Man ska aldrig försitta en bra chans att lida.
Ältat och klart
Så Sandvikenborna, som redan var trötta för att de sovit en timme för lite på grund av tidsomställningen, hade dessutom ägnat söndagens vakna timmar åt att älta den där förlorade timmen. De hade gått igenom alla tänkbara saker man skulle kunna säga om man fick tag på den som har tagit den där timmen. Man hade även gått igenom alla roliga och hälsobefrämjande saker man skulle kunnat göra om man bara hade fått ha timmen kvar, och framför allt hade man gjort sig en tydlig bild av allt hemskt som nu kommer att bli följden av den där förlorade timmen. Sandvikenborna hade målat upp katastrofkonsekvenser i fyra lager. I snitt hade varje sandvikenbo ägnat sju och en halv timme av söndagen åt att älta den där förlorade timmen.
Dessutom hade de ställt fram grillen. Inte undra på att de var trötta.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.