Husmorsgymnastik i Segersta 21/3

2012-03-21

Segersta, Bollnäs Kommun, onsdag. Segersta är i skräck. På gatorna står bilar staplade ovanpå varandra i högar. Dörrar och fönster är igenspikade. Längs gator och trottoarer syns djupa spår av damskor som rivit upp asfalten, och här och där ser man darrande karlakarlar som fegtittar fram bakom gardiner. Alla i Segersta är livrädda inför våffeldagen, som är nu på söndag.

Ingång på hög nivå

Det hela började för ungefär ett år sedan, när alla i Segersta började träna bänkpress. Till och med kvinnorna i Segerstas husmodersförening fick för sig att börja styrketräna. Alla som sett en hälsingsk husmoder förstår att de där kvinnorna redan var rätt så starka. De ägnar ju vardagen åt att lyfta fyrtiofemliterskarotter och bära omkring på kor. Så när husmödrarna fick för sig att de skulle styrketräna så började de på en ganska hög nivå.

Egen härd är guld värd

Sen tog de i lite för mycket. De måste ha blivit inspirerade av de ursprungliga bänkpressarkillarna, för helt plötsligt började de snusa och snyta sig i händerna. Ena dagen började de gå omkring i pösiga brallor och njurbälte medan de luktade ammoniak. Nästa dag satt de och sörplade proteindrinkar medan de virkade grytlappar av taggtråd. Flera av husmödrarna har slutat med korsstygnsbroderi – istället går de omkring med texter som ”egen härd är guld värd” intatuerat på halsen, och blänger surt på alla som läser för länge. Det senaste receptet som cirkulerade i husmodersföreningen var en söndagsstek. Receptet inleddes med att man skulle fånga en oxe och strypa den. Kvinnorna har fått en onormalt snabb muskeltillväxt, samtidigt som det smusslas en hel del med sacketterna vid trefikat. Flera av Segerstas husmödrar har börjat få håriga axlar, tunnt hår och har lätt att bli arga.
De män som tidigare gick på Segerstas gym har blivit bortskrämda från sina älskade hantlar. De ägnar sig nu åt husmodersgymnastik och försöker vara till lags. Men mest hukar de sig, skräckslagna inför söndagen. Det är då det är våffeldag.

Våffeldagen normalt

En normal våffeldag i Segersta går ut på att man går hem till någon av alla de där husmödrarna och äter en eller två våfflor, mest för att vara artig. Sen börjar husmodern att truga, och då kanske man äter en eller två till. Sen hittar man på en ursäkt så man kommer därifrån, medan husmodern står kvar, förtvivlad över att det inte är tomt på faten.

Våffeldagen nu

Inför den här våffeldagen har husmödrarna käkat ryssfemmor. De kommer att leta rätt på en varsin ko, krama ur den mjölk för att sedan ställa sig och knäcka ägg med sina jättestora biceps. Det kommer att gräddas abnormt mycket våfflor under ett gutturalt hockeypubliksvrålande från husmödrarna. Sen kommer de att gå hem till folk och truga som de aldrig gjort förut. De kommer att hålla fast sina offer och truga i dem kilovis med våfflor för gångna års oförrätter. Den som inte äter upp får ett våffeljärn i skallen. Äntligen kommer faten att tömmas.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.