Den saudiska godisfabriken i Gävle 14/3

2012-03-14

Södra Skeppsbron, Gävle, onsdag. Gävle hamnade i chock i torsdags. Det var då Cloetta meddelade att godisfabriken i Gävle kommer att läggas ner. Precis när det började bli lite för mycket snack i media om könsmaktsordningar hit och Saudiska vapenfabriker dit så kom det här nedläggningsbeskedet så att Gävleborna kunde få tänka på nåt annat. Resten av landet fick fokusera på den Reinfeldtska skilsmässan, som för övrigt kommer att sändas direkt i TV4 till helgen.

Fas 3 Arena

Men här i Gävle står folk fortfarande och tomglor i chock över nedläggningen. Det ser ut som om de stoppat in en hel näve årsgamla bilar i munnen. De bara gapar och ser spända ut. Men de är alltså i chock. Det är inte bara arbetstillfällen som försvinner från Gävle. En stor del av stans själ är hotad, menar många. Vad ska hända med den sötaktiga lukt som brukar ligga över stan? Gävle är ju ett ställe där man med rätt vindförhållanden kan gå upp ett par hekto bara genom att öppna fönstret och ta ett djupt andetag. Hur ska de sötluktstillvanda Gävleborna reagera när de inser att havsluften egentligen luktar fisk? Kommer de att flytta?

Gävle är också den enda stad där man hinner få tag på de där sega bilarna medan de fortfarande är så färska att de går att tugga. Lasarettet i Gävle kommer att få in mängder av käkfrakturer i kölvattnet av nedläggningen. De där nervösa trendhippiesarna som bara äter närproducerat måste sluta äta snask och börja äta rotfrukter som de nervösa trendhippiesarna gör i resten av landet. Den lokala hockeyarenan har till och med tagit sitt namn efter en halstablett som tillverkas på godisfabriken. Ska den byta namn nu, och till vad? Fas 3 Arena har ju inte riktigt samma klang.

Idébaserat godis

Produktionen i godisfabriken kommer att flyttas till Oompaloompien, ett land där industrin har samma status som kultur- och mediabranscherna i Sverige. Godisarbetarna i Oompaloompien arbetar gärna dubbla skift för en smörgås och en chans att få in en fot i branschen. Att produktionen flyttar kan förstås skyllas på det svenska facket, som varit alltför passiva. De borde ha jobbat hårdare för att sänka lönerna på Gävlefabriken, eller möjligen försökt förändra fabrikens utbud till ett mer kunskaps- och idébaserat godis som man måste ha högskolepoäng för att kunna producera.

Sega pansarbilar

Men de anställda på godisfabriken i Gävle har inte gett upp. Saudiarabien och andra diktaturer har ju ett skriande behov av vapenproduktion, som på grund av svensk surmedia kanske inte längre kan skötas inhemskt. Så nu finns ett behov från den saudiska vapenindustrin att outsourca produktionen till demokratiska länder. Godisfabrikens personal har redan kontaktat Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, med ett lysande förslag. Med några små justeringar kan godisfabriken i Gävle byggas om till en vapenfabrik som producerar åt diktaturer. Man kan tillverka jättesega pansarbilar och atombestyckade hallonbåtar. Vissa delar i produktlinjen går redan att beteckna som kemiska stridsmedel.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.