Karuseller i Sjösveden 7/3

2012-03-07

Sjösvedsreviret, Åmot, onsdag. Imorgon kommer det strukturella förtrycket att få sin årliga uppmärksamhet. För att undgå att vara en del av det strukturella förtrycket har jag idag tagit mig ut i vildmarken utanför Sjösveden. Det så kallade Sjösvedsreviret, utanför Åmotsbruk, utanför Åmot, utanför Ockelbo, utanför Gävle. Här går tiden långsamt. Här är internet en fluga, TV-apparaterna är fortfarande tjocka, och folk går fram till dem när de ska byta kanal.
Jag hade tänkt rapportera om det strukturella lugn som vilar över en plats som ligger så långt bort från allt man kan tänka sig. Men det strukturella lugnet har försvunnit.

Tji stillhet

Jag hade sett framför mig en skog i morgondis, med porlande bäckar, fågelkvitter och majestätiska älgar som betar i motljus. Jag ville att Sjösvedsreviret skulle se ut som en Bruno Liljefors-tavla och låta som ett spa. Om jag skulle möta människor här ute så tänkte jag mig att de skulle vara fågelskådare, tjuvjägare eller elallergiker. Helst allt på samma gång. Men Sjösvedsreviret är så långt ifrån lugnet man kan komma. Det är ett herrans liv helt enkelt. Och allt beror på utplanteringen av varg.

Ingen inavel tack!

Naturvårdsverket bestämde tyckte nämligen för inte så länge sedan att det fanns för lite varg här i Sjösvedsreviret. Åtminstone fanns det för få vargar som inte var släkt med varandra. Vargstammen här riskerade att drabbas av inavel, och är det nåt som Naturvårdsverket vill undvika i Sjösvedsreviret så är det inavel. I vargstammen. Så man bestämde sig för att kvotera in vargvalpar från landets djurparker.
Då hade man kunnat tro att Sjösvedsreviret denna morgon skulle vara fullt av rabiata varghatare och små ulliga gulliga mördarvargvalpar. Men nej. Nånting har uppenbarligen gått fel i beställningen från  Naturvårdsverket. I morse vaknade jag till ljudet av karusellgnissel, eurodisco och det karaktäristiska skriet från en folkölsberusad fjortis som snurrar för fort. När jag klev ut ur mitt vildmarkstält och tittade mot soluppgången där jag hade hoppats se en älg stod där istället en dromedar. Sen mötte jag en sur och sprättig påfågel. Längre in i skogen kunde jag ana radiobilar, karuseller, vinst-varje-gång-lotterier och ballonger.

Felfaxat och improviserat

Antagligen har Naturvårdsverket skickat sin beställning som ett fax till närmaste djurpark. Närmaste djurpark är Furuviksparken i Gävle. Och Furuviksparken har ungefär lika bra koll på sina fax som på kvittona i sin bokföring, så de har fått för sig att de bara ska skicka vad som helst till Sjösvedsreviret. Och sen har de improviserat.
De lokala varghatarna har fått byta hatobjekt. Nu hatar de skräniga barn, och smyger omkring och lägger ut åtlar med sockervadd, glassplitter och gift. Fågelskådarna har fått börja spana efter annat än fåglar: en alkis med högvinstnalle ger extra poäng, liksom karusellskötare utan tjocka polisonger.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.