Prinsessfeber i Ockelbo 29/2

2012-02-29

Ockelbo, onsdag. Sminkavdelningarna i Ockelbos butiker har slut på rouge, och folk efterfrågar omvänd rynkkräm som gör att man blir mer skrynklig. Ockelbo har drabbats av prinsessfeber, och alla som bor här vill se ut som den nyfödda prinsessan: alltså röda och skrynkliga. Helst i vit hemstickad kofta.

Kortege och bladguld

Livet i Ockelbo har ju inte varit sig likt sedan Prins Daniel och Kronprinsessan Victoria gifte sig. Innan dess var Ockelbo mest ett ställe där man körde omkring på skoter med händerna fulla av basketbollar och växter. Men som genom ett trollslag fick hela Ockelbo kunglig glans och ockelboborna tvingades anpassa sig till den stil och klass som anstår ett kungligt äktenskap.
Folk började spela hästpolo, ha ister i håret och skatteplanera. Lokalbussen byttes ut mot kortege och alla Ockelbos gator kläddes i marmor och bladguld. Fram till bröllopet hasade ockelboborna omkring i foppatofflor och smutsiga träningsoveraller eller bilmeckaroverall. Efter bröllopet började de glida omkring i mörkblå kostymer eller nån dräkt med designad hatt. Nu går de som sagt omkring med röda ansikten och vita koftor.

Stödkrystat

Alla i Ockelbo har följt den kungliga graviditeten med stor spänning. När pressen under torsdagsnatten meddelade att kronprinsessparet åkt in till Karolinska bänkade sig folk framför sina radio- och TV-apparater som om det vore en melodifestivaldeltävling, redo att heja fram nåt lika självupptaget och lika färgglatt som förra helgens schlagerpoet. De flesta dukade upp med samma chips och samma lättdryck av ciderkaraktär som vid melodifestivalen, medan de mest hänförda förlossningsfansen hade konstiga matbegär och lustgas. Bortåt småtimmarna började hela Ockelbo stödkrysta tillsammans, och så snart man fick höra att det blivit en prinsessa pustade man ut. Hela den här prinsessgrejen må vara fantastiskt gammaldags och könsrollsbefästande, men det var ändå tur att det kungliga paret inte fick en liten spindelmannen eller cowboy.

Nojja Åsgatan

Alla i Ockelbo överreagerade på födseln. Hela torsdagen firade Ockelboborna med prinsesstårta. Och hamburgare, som plötsligt seglat upp som bubblare på listan över konservativ mat. Sen lade de huvet på sned och började prata bäbisspråk med varandra. Bortåt fredagen började kommunens gatukontor att sätta upp mer barnvänliga skyltar på gator och byggnader. Alla skyltar är nu i frotté, och på dem står saker som Hamjångevägen, Nojja Åsgatan och Tuffetuffestationen.

Koncessionsordning

Och så var det den här grejen med att man ska vara röd och skrynklig. Ockelboborna härmar gärna kungahuset så gott de kan. Sen i måndags har det blivit på modet att födas in i sitt jobb. I veckan har det fötts en blivande bibliotekarie och en som i vuxen ålder kommer att ta över sin mors position som runthoppande deltidsarbetare på diverse ströjobb. Kommunchefen Lars Sjödin meddelar sin tronarvinge i eftermiddag, vid en kommunal konselj.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.