Semmelfika i Bollnäs 22/2

2012-02-22

Bollnäs Kommunhus, onsdag. Förra året råkade Bollnäs Kommuns ekonomikontor tappa bort 12 miljoner kronor i samband med byggandet av Bollnäs kulturkvarter. Det var ingen som riktigt hade koll på pengarna, så en representant från ekonomikontoret kommenterade det hela genom att säga: Där blev det fel.
Samtidigt som kommunen gjorde sitt yttersta för att trolla fram de 12 miljonerna igen seglade det i veckan upp ett nytt problem på ekonomikontoret. Igår var det fettisdag, och kontorets personal skulle därför ha semmelfika, med kaffe och semlor till alla anställda. Semmelfika är normalt inget riskmoment, men för ett kontor där man kan slarva bort 12 miljoner är semmelfika ingen lätt grej.

Felmejlat

De anställda på ekonomikontoret mindes med fasa hur det hade gått förra året. Det började med ett mejl som skulle informera alla om när och var semlorna skulle serveras. Det skickades ut i god tid, men det skickades till fel mottagarlista. Istället för att ekonomikontoret fick inbjudan så gick mejlet till ekologikontoret, som plötsligt började ringa och tjata om att de absolut ville ha kravmärkt grädde och bullar utan e-nummer.
För att råda bot på fadäsen skulle det istället sättas upp en lapp på kontorets anslagstavla, men ingen kunde hitta anslagstavlan. Det visade sig att det var en revisor på ekonomikontoret som hört fel på ett möte där man pratade om att det gjorts en tavla med anslagen och han tänkte att det var ju snabbt gjort att bli av med den, så nu stod anslagstavlan i hans garage.

MBL-läge

Då beslutades att revisorn som slarvat bort anslagstavlan skulle kopiera upp lappen och lägga ett ex i alla brevfack. Men revisorn hörde fel igen och lade ett kex i alla brevfack. När man till slut fick ut informationen om semmelfikat så visade det sig att beslutet inte var tillräckligt förankrat i arbetsgruppen. Nån tyckte att man borde följa principen om att bara servera fikabröd på fredagar, vissa hade möten inbokade vilket gjorde att de skulle missa fikat, och sen var det oklart om det här fikat skulle komma som en obeskattad förmån på deklarationen. Fackrepresentanten började morra och hota med MBL-förhandlingar.
När det väl var dags för semmelfika lyckade hälften av de anställda missa tiden, medan den andra hälften missade vilken lokal man skulle vara i. De enda som kom dit var personalen på Ekologikontoret. Men det var lika bra. Den som beställde semlorna hade nämligen gjort ett mindre fel. Alla semlor hade felaktigt beställts till kommunhuset i Nordanstig, och dit var det ingen från Bollnäs ekonomikontor som hade förirrat sig just den här dagen.
Det var därför årets semmelfika ansågs som ett stort problem hos alla på ekonomikontoret. Men igår kunde det konstateras att semmelfikat blev en succé. Kanske var det för att hela arrangemanget kringgärdades av rigorös säkerhet. Tid och plats var noga utannonserat och vägen från kontor till fikarum var snitslad och bevakades av inhyrda kontrollanter. Eller också berodde framgången på att semmelfikat innehöll en sorts efterjustering av föregående års misstag. Som kompensation för de uteblivna semlorna förra året serverades alla på ekonomikontoret dubbla semlor. Eller tredubbla om man ville. Man fick faktiskt hur många semlor man ville i år. I sin efterjustering av förra årets semmelstrul anslog ekonomikontoret en stor summa pengar man just hade hittat. Semmelbudgeten i år låg på 12 miljoner.

Lyssna på SR:s hemsida

Comments are closed.

Boka mig!

Ring mig på 070 - 690 12 24 om du vill att jag kommer och uppträder hos dig! Jag gör standup, jobbar som konferencier, moderator och underhållare.

Vad gör Niklas Folkegård?

Jag gör humor. Bland annat i form av kåserier i Sveriges Radio och som ståuppkomiker. Vissa kanske känner mig från förr, när jag gjorde sketcher och knasiga varieténummer i Vazir Varieté. Tjusningen med standup är att med idéer, attityd och publikkontakt få klang i en publik. När det fungerar är det magiskt!

Sen jobbar jag ju en del med bilder också. Tryck, web och layout är kul, framför allt när man får möjlighet att vara med från början. Jag fotograferar, ritar och modellerar för husbehov. Och undervisar i 3D-grafik för nybörjare. Och massor av annat. Det är en lång lista som du slipper se här.